Rola środków smarnych z przemyśle
Branża żywności i napojów to najważniejszy filar gospodarki europejskiej, który od 10 lat odnotowuje zrównoważony wzrost.
Branża ta wprowadza na rynek produkty spełniające codzienne, ciągle zmieniające się potrzeby żywieniowe 500 milionów konsumentów w Europie. Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się co może się stać, gdy środek smarny, który nie spełnia norm bezpieczeństwa przypadkowo dostanie się do żywności?
Bezpieczeństwo w produkcji
Wraz z dbałością o zrównoważony rozwój oraz kwestie środowiskowe, przemysł spożywczy podlega coraz surowszym przepisom, również w zakresie stosowanych środków smarnych. Zakłady produkcyjne działające w sektorze spożywczym muszą obowiązkowo wdrożyć program Analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli(HAACP), którego celem jest ograniczenie zanieczyszczeń związanych z substancjami chemicznymi. Te normy i przepisy służą zapewnieniu wysokiego poziomu sanitarno-higienicznego w ramach spożywczych środków smarnych.
W trakcie produkcji istnieje możliwość zanieczyszczenia takimi substancjami jak: produkty chemiczne, bakterie czy środki smarne. Oprócz zagrożeń dla życia człowieka, zanieczyszczenie żywności jest również istotnym problemem dla branży spożywczej. Może doprowadzić do wycofania produktów z rynku, składania reklamacji przez konsumentów, a w konsekwencji wpływa również negatywnie na wizerunek marki.
Klasyfikacja środków smarnych według NSF
O odpowiednie standardy dotyczące zdrowia publicznego dba organizacja NSF (National Sanitation Foundation) założona w 1944 r. i będąca światowym liderem w kwestii standardów jakościowych, testów i certyfikowaniu wyrobów stosowanych przy produkcji żywności i napojów. Aby produkt otrzymał certyfikat NSF musi spełnić surowe normy technologiczne i jakościowe, a także pozytywnie przejść rygorystyczne testy w zakładach produkcyjnych.
Bazując na klasyfikacji środków smarnych według NSF, produkty klasy H1 są dopuszczone do przypadkowego kontaktu z żywnością. Mogą być używane w urządzeniach do przetwarzania żywności jako warstwa chroniąca przed korozją, środek ułatwiający zdejmowanie uszczelek lub uszczelnień zamknięć zbiorników, a także jako środek do smarowania części maszyn pracujących w miejscach, w których smarowana część może mieć przypadkowy kontakt z żywnością. Skład smarów posiadających rejestrację NSF H1 jest zgodny z przepisami amerykańskiej fundacji FDA (Food and Drug Association).
Smary Mobil™ w aerozolu z certyfikatem NSF H1
ExxonMobil od lat rozwija innowacyjne technologie smarowania i tworzy przełomowe rozwiązania w zakresie olejów i smarów dla maszyn przemysłowych. Nowa gama aerozoli Mobil Ancillaries została stworzona specjalnie na potrzeby wszystkich zastosowań w branży żywności i napojów, dla których wymaga się rejestracji w NSF. Obejmuje 6 aerozoli przeznaczonych specjalnie dla branży spożywczej. Aerozole te sprawdzają się w sytuacjach, gdzie konieczne jest naniesienie niewielkiej ilości środka smarnego w konkretnych miejscach . Zapewniają operatorom dodatkową elastyczność oraz komfort użytkowania w miejscach trudno dostępnych. Każdy z produktów posiada certyfikat NSF H1.
Zarówno seria Mobil Ancilleries, jak i inne środki smarne dedykowane do przemysłu spożywczego dostępne są u Autoryzowanego Dystrybutora marki Mobil – firmy Mobipol oraz na stronie www.mobipol.pl
Źródło: Mobipol
- Raport Tokarki CNC i Centra tokarskie - przegląd rynku 2020
- Raport prasy krawędziowe - przegląd rynku 2020
- Kalendarium - przegląd targów przemysłowych 2024
- Branża formierska na Targach INNOFORM®
- ITM Industry Europe - potrójna siła przemysłu
- Żuraw obrotowy w ofercie Weni Solution
- Maszyny używane: Nowe drogi w produkcji przewodów rurowych
- Giętarka trójrolkowa, beztrzpieniowa czy trzpieniowa?
- Czy spawanie laserowe wyprze metody typu TIG i MIG?
- Oerlikon prezentuje innowacje w wirtualnej rzeczywistości VR
- Nowe centrum tokarskie Yamazaki Mazak z 3 głowicami
- Laserowe innowacje Yamazaki Mazak na EuroBLECH 2024
- Nowości w branży cięcia CNC od Eckert na EuroBLECH 2024
- Nowy system powlekania INVENTA PVD z technologią łukową
- Nowoczesna produkcja na TOOLEX i ExpoWELDING
- PIE: Dobre prognozy na 2025 rok
- Zwinne zarządzanie produkcją jednostkową
- Warsztaty technologiczne w CNC Center of Excellence
- Aukcja maszyn spółki Peter Drösser GmbH
- Mazak Open House